Az alkoholizmus egyre súlyosabb probléma hazánkban is.

Szponzorált tartalom

Addiktológia

Addiktológia

Az alkoholizmus egyes becslések szerint mintegy 1 millió embert érint hazánkban, ennyiben függenek az alkoholtól, ennyien alkoholbetegek. Sokan keresik a megoldást, a kiutat, azonban a függőségből való szabadulás nem könnyű. Sok-sok bukás után vannak, akik beletörődnek az állapotukba és nem betegségként tekintenek rá, hanem életük részeként, amitől nem tudnak és már nem is akarnak megszabadulni. Pedig az alkoholfüggőségből soha nem késő kitörni.

Egyre több fiatal és egyre több nő esik áldozatául az alkoholizmusnak és a statisztikák is azt mutatják, hogy világszerte is óriási probléma az alkoholfüggőség. Létezik egy hely, egy magán rehabilitációs központ, ahol hathatós segítséget tudnak nyújtani az alkoholfüggőknek. Az Addiktológia maga a függőségekkel foglalkozó orvosi terület, melynek az alkohol- és drogfüggőség a legismertebb területe.

Az Addiktológia, mint szakterület annak nyújt segítséget, aki az alkohol okozta mentális zavaroktól szenved. Az alkoholizmusnak több vetülete van, több gyökere, ha így tetszik. Sokan csak fizikai függőségként tekintenek az alkoholizmusra, azonban éppoly erős a mentális, spirituális vetülete. Az alkohol zavart okoz ugyanis a pszichikus struktúrákban, ez pedig megmutatkozik az érzelmek szabályozásában és a döntéshozatalban is.

Az Addiktológia komoly tudomány, szakterület, aki pedig érintett a betegségben, érdemes olyan helyre fordulnia, ahol szakértői segítséget kaphat a függőség, vagyis az addikció leküzdésében. Ez a hely pedig a Felépülők családi Felépülési Központ, ami egy magán rehabilitációs intézet. Állapotfelmérésre, egyéni és családi konzultációkra is lehet jelentkezni, melyekre Veszprémben és Budapesten is sor kerülhet. Ezen kívül Szőcön rendeznek felépülő heteket és családi hétvégéket.

Ebben az Addiktológiai és Családkonzultációs Központban 70-75 százalékos hatékonysággal kezelik az alkoholizmust. Olyan szakemberek segítenek itt az érintetteknek, akik saját tapasztalattal rendelkeznek, akik már átestek az alkoholizmuson. Szaktudásukkal és személyes tapasztalataikkal segítenek abban, hogy a betegek a felépülés útjára léphessenek. Sokan nem betegségként tekintenek az alkoholizmusra, azonban a fepulok.hu-nál igen, ennek az alapja pedig a Minnesota-modell. Ez egy amerikai bentlakásos terápiás program. Egyrészt orvosi ismertanyagon alapul, de sokkal inkább a saját tapasztalatokon. Olyan munkatársak segítenek a függőség gyógyításában, akik maguk is átestek már a betegégen. Ez a modell egyébként 1949 óta sikeresen működik.

Az Amerikai Egyesült Államokban a kezelő intézmények javas része, mintegy 4/5-e ezen a modellen alapul. Hazánkba az 1990-es években érkezett meg ez a modell, és ez a leghatékonyabb terápiás eljárás. A modell az absztinenciára orientált szemlélet, ami a 12 lépéses önsegítő csoportok elvein alapul. Ennek alapja, hogy a beteg beismeri, hogy problémája van az alkohollal. Ez az első lépése az Anonim Alkoholisták csoportjainak is. Annak, aki nem alkoholfüggő, talán ez nem is olyan nagy dolog, azonban azok, akik már évek, akár évtizedek óta az alkohol arabságában élnek, ez a legfőbb lépés, maga a beismerés. Biztosan sokan látták már különböző filmekben, hogy az AA-gyűlésen körben ülnek az emberek, felállnak és azt mondják: xy vagyok, alkoholista. Ez azért fontos, mert ez a valódi beismerés, tagadás, a falak lerombolása.

Visszatérve a Minnesota-modellre, a felepulok.hu-nál is betegségként tekintenek az alkoholizmusra. Ez jelenti magát a kémiai függőséget, de jelen van pszichológiai, szociális, és lelki, szellemi szinteken is. Nem más pszichés probléma kivetüléseként tekintenek az alkoholizmusra, hanem elsődleges problémaként. Melyet intenzív programmal, csoport-terápiával és felvilágosító előadásokkal, tanácsadással kezelnek.

A felepulok.hu-nál tehát fontos a csoportterápia, az előadások, melyeken pszicho edukáció és ismeretközlés zajlik. A tanácsadók maguk is felépülésben lévő függők, akik személyes segítséget tudnak nyújtani, akikhez bármilyen kérdéssel lehet fordulni. Napi olvasó csoportok és rekreációs és testi aktivitás is része a programnak.

De hogy mi is a terápia célja? Segíteni abban, hogy a függő felismerje, hogy problémája van és hogy segítségre van szükséges. A Felépülők Családi Felépülési Központban 28 napos bentlakásos terápiát kínálnak, a már említett 70-75 százalékos gyógyulási eséllyel. A függőknek megmutatják, hogy milyen dolgokban kell megváltozniuk ahhoz életvitelben és gondolkodásban, hogy alkohol nélkül is teljes, boldog életet tudjanak élni. Ez sok alkoholfüggő számára teljesen elképzelhetetlen és lehetséges, hogy sokszor próbáltak már leszokni az alkoholról és akár egy-két napra vagy hétre sikerült is, de a függőség újra és újra győzedelmeskedett. Az Addiktológia ennek a szakterülete, ebben nyújt segítséget, a függőségek legyőzésében. Sokszor nem is igazán a fizikai, hanem a pszichológiai függőség az, ami gátat szab a gyógyulásnak. A terápia során az érintettek felismerik, hogy van választási lehetőségük, hogy milyen nagy a személyes felelősségük és elfogadják a sorstársi kapcsolatok létezését is.

A Felépülők Családi Felépülési Központban az egyik fő alapelv az 1950-es évek óta létező Minnesota-modell alapelve, miszerint az alkoholizmus létezik. Nem valaminek a tünete, nincs mögöttes rendellenesség, hanem önmagában ez maga a betegség. És mivel betegség, így nem gyógyítható szégyenérzettel, korholással, szidással, érzelmi zsarolással. Mint ahogy egy kéztörést sem gyógyul meg úgy, ha leszidjuk a beteget.

Az alkoholizmusra a Felépülőknél is úgy tekintenek, mint egy önkéntelen fogyatékosság, és ennek megfelelően zajlik a kezelése is. Ez egy többfázisú betegség, mert fizikailag, mentálisan és spirituálisan is hat az emberre. A gyógyítás során pedig mindhárom területet figyelembe kell venni.

A 28 napos program a Felépülők Családi Felépülési Központban azoknak való, akiknek segítségükre van szükségük a függőség leküzdésében, akik felismerték, hogy függők és nem tudják egyedül kezelni ezt a függőséget. Az alkoholizmus soha nem csak az érintett betegsége, az egész életére, az őt körülvevő emberekre is hatással van. Aki vállalja ezt a 28 napos terápiát, lépésről lépésre sajátítja el azokat a módszereket, melyek a leszokáshoz szükségesek. Élethosszig tartó józanságot kínál ez a 28 napos terápia, melynek hatékonysága 70-75 százalékos. Ráadásul nem kell lemondani a családról sem, a családtagok hétvégente látogatást tehetnek a központban, ahol ingyenes pszichoedukációs előadáson és konzultáción is részt vehetnek. Ennek az a célja, hogy a családtagokat is bevonják a felépülés folyamatába. Sokszor épp a családtagok azok, akiknek nehéz betegségként tekinteni az alkoholizmusra. Ők a saját szenvedésüket helyezik előtérbe, és egy romba döntött családnál nem csoda, hogy magát a beteget teszik felelősség.

És hogy hol is van a Felépülők Családi Felépülési Központ? Gyönyörű természeti környezetben, ahol nem járnak turisták, ahol garantált a diszkréció. Minden nap sétát tehetnek a terápián résztvevők a természetben, és a Balaton felvidéken is heti egyszer lehet kirándulni. A központban a nap 24 órájában tapasztalt szakember segít, ha szükséges. A programok, foglalkozások egyénileg, vagy 3-5 fős kis csoportokban zajlanak. A program ideje alatt egyéni konzultációs lehetőségek is vannak.

Amint vége van a terápiának, a Felépülők akkor sem engedik el a páciens kezét, ingyenes utógondozást kínálnak személyesen vagy online. Akik elvégezték a terápiát, azokat pedig rendszeresen vendégül látják a Felépülő-napokra, ami egy ingyenes, ebéddel egybekötött nap, ahol felfrissítik a tanultakat. A 28 nap alatt 120 óra tematikus, vezetett csoportfoglalkozás várja az érintetteket, ezen kívül 48 óta egyéb támogatást segítő program, 34 órányi szabadidős program és tematikus családi nap is. A felepulok.hu-nál folyamatos a jelentkezés a konzultációkra és a terápiára is. Úgy gondolom, hogy ezek a dolgok nagyon fontosak ahhoz, hogy valaki valóban képes legyen felhagyni az addikciójával. Természetesen, elengedhetetlen a család és a barátok támogatása, de azért szükség van az olyan profi segítségre is, amelyet a Felépülők képesek nyújtani. Ezért nagyon tudom ajánlani mindenkinek, aki ilyen problémákkal küzd, vagy ismer olyat, akinek segítségre lenne szüksége az egészséges élet eléréséhez. Ha baj, akkor ne várj tovább hanem keress fel egy valóban nagyszerű csapatot, akik segítenek Neked, hogy legyűrd az akadályokat!

This entry was posted in Egyéb.